Studiomicrofoons verschillen op manieren die niet meteen aan de buitenkant te zien zijn. Microfoons zijn namelijk in verschillende vormen gevoelig voor het geluid in hun omgeving. Deze richtingsgevoeligheid (ook het directioneel patroon genoemd) geeft aan hoe gevoelig een microfoon is voor geluiden die onder verschillende hoeken rond de centrale as aankomen. Hierdoor zijn verschillende microfoons beter voor verschillende omstandigheden. Wij willen je bij deze graag uitleggen wat deze verschillende richtingskarakteristien van microfoons zijn en wat vertellen over hun plus- en minpunten.
Omnidirectionele Microfoon
Een drukmicrofoon gebruikt luchtdruk om geluid waar te nemen. Hiervoor hebben ze vast intern luchtvolume, die gelijkmatig reageert op druk vanuit alle richtingen. Dit zijn dus omnidirectionele (of niet-directionele) microfoons. Theoretisch zou de respons van een omnidirectionele richtingskarakteristiek een perfecte bol zijn: precies dezelfde afstand naar het midden in drie dimensies. Helaas zit de behuizing van de microfoon daarvoor in de weg. Hierdoor hebben de meeste omnidirectionele microfoons alsnog de neiging om geluiden die van achteren komen iets minder goed op te vangen. Deze afvlakking van de richtingskarakteristiek aan de achterkant wordt erger naarmate de grootte van de microfoon toeneemt. De beste omnidirectionele microfoons zijn daarom het liefst zo klein mogelijk.
De voordeel van drukmicrofoons met een vast intern luchtvolume is dat ze geen gebruik maken van resonantieholtes. Hierdoor geven ze de originele opname geen extra kleuring; het geluid blijft zo zuiver mogelijk. De drukgevoeligheid werkt ook goed voor het opnemen van lage frequenties tot zelf onder de 20 Hz. Drukgevoelige microfoons reageren ook veel minder op windruis en plosieven dan snelheidsgevoelige microfoons.
Bi-directionele microfoon
Een drukgradiëntmicrofoon heeft geen vast intern luchtvolume, maar een membraan dat aan beide zijden ten minste gedeeltelijk open is. Wanneer geluid van voren of achteren komt, wordt er een drukverschil tussen de twee zijden gecreëerd waarvoor de microfoon gevoelig is. Een zuivere drukgradiënt microfoon is even gevoelig voor geluiden die van voren als van achteren komen. Maar ze zijn ongevoelig voor geluiden die van opzij komen (vandaar de naam Bi-directioneel richtingskarakteristiek). Dit komt doordat het geluid dat vanaf de zijkant aankomt, de voor- en achterkant in gelijke mate raakt. Dit veroorzaakt geen verschil in druk tussen de beide kanten.
Daarom hebben Bi-directionele microfoons een soort 8 vorm, die handig is voor specifieke toepassingen. Een voorbeeld hiervan is een presentatie met een Q&A-sessie: De presentator vertelt en beantwoord vragen richting de voorkant van de microfoon en het publiek stelt de vragen richting de achterkant. Een andere toepassing is het opnemen van direct geluid en de echo. Wanneer je direct in de microfoon zingt wordt dit via de voorkant opgepakt. Vervolgens reflecteert het geluid en raakt het de achterkant.
Cardioïde Microfoons
Cardioïde microfoons zijn eenrichtingsmicrofoons. Waar je ze naartoe wijst is de richting die wordt opgenomen. Geluidsbronnen van de zijkant worden nog een beetje opgenomen, maar de achterkant wordt zo goed mogelijk genegeerd. In plaats van een bol lijkt een cardioïde richtingskarakteristiek dus meer op een appel, met de centrum van de microfoon als de steel. Deze vorm wordt bereikt door een akoestisch labyrint in het achterste gedeelte van het microfoon te integreren. Deze compenseren de geluidsgolven voordat zij de achterkant van het membraan raken. Dit is ideaal voor live optredens en studio opnames, omdat zo feedback of ongewenst geluid van andere bronnen voorkomen wordt.
Hyper Cardioïde, Super Cardioïde, en Sub Cardioïde
Andere polaire patronen kunnen worden bereikt door een capsule te ontwerpen die de technologie van e Cardioide microfoons combineert met kenmerken van Bi-directionele microfoons. Hierdoor krijgt de microfoon een bepaalde gerichtheid naar voren. zonder alle gevoeligheid aan de achterkant de verliezen. Door de twee componenten in verschillende verhoudingen te combineren, kan elk patroon tussen omnidirectioneel, bi-directioneel en unidirectioneel verkregen worden. Door een specifieke microfoon uit te kiezen kan je dus het ideale balans vinden tussen het directe en gereflecteerde geluid. Er zijn drie vormen die het meest voorkomen:
- Een hyper-cardioïde microfoon is vergelijkbaar met cardioïde, maar met een iets grotere figure-8 bijdrage, wat leidt tot een strakker gebied van frontgevoeligheid en een kleinere lob van achtergevoeligheid.
- Een super-cardioïde microfoon is gelijkaardig aan een hyper-cardioïde, behalve dat er meer voorpickup is en minder achterpickup.
- De sub-cardioïde microfoon heeft geen nulpunten. Het lijkt op een omnidirectioneel patroon met een afgevlakte achterkant.
Welke microfoon heb jij nodig als muzikant?
Hopelijk ben je nu meer wegwijs in de wereld van microfoons. We hebben ook al proberen uit te leggen wat het verschil tussen condensator en dynamische microfoons is. Check hier ons volledige aanbod Live Microfoons, Draadloze Microfoons of Studio Microfoons. Zie je door alle bomen het bos niet meer? Stel je vragen dan aan ons door contact op te nemen:
Via e-mail: klantenservice@musicallin.nl
Bel: +31713615698
Of kom langs in onze winkel!
Hans Christian Broeklander
August 16, 2022
Bedankt voor deze magnifieke uitleg over de microfoons en ook zeer leerzaam, wat ben ik blij dat ik dit allemaal via ons geweldige internet (onmisbaar !) allemaal te weten kom ! . Hans Christian Broeklander, Deventer, Nederland.