Goedkope of dure gitaar?
Het is de eeuwige vraag van iemand die graag gitaar speelt als hobby of ambities heeft om professioneel te gaan optreden: ‘Welk type gitaar moet ik aanschaffen?’ Nu is een gitaarmerk als Fender vaak een stuk duurder dan een startersgitaar voor muziekles, maar daar tussenin ligt nog een heel breed scala aan prijsklassen. We kunnen moeilijk in jouw portemonnee kijken natuurlijk, maar misschien begrijp je beter waarin de kosten zitten als we uiteenzetten welke aspecten een basgitaar, akoestische gitaar of elektrische gitaar prijzig maken of juist niet.
Welke factoren bepalen de prijs van een gitaar?
De constructie van de gitaar
Indien de hals van de gitaar zit vastgeschroefd aan de body noemen we dat‘bolt-on’ en dat is relatief goedkoop, omdat beide onderdelen onafhankelijk van elkaar worden geproduceerd. De duurdere versie van gitaar-constructie heet ‘neck-through-body’ en biedt jou betere geluidseigenschappen, maar kost veel meer tijd om te produceren.
Het materiaal (houtsoorten) van de gitaar
Het grootste gedeelte van een western gitaar of elektrische gitaar is gemaakt van hout. Er zijn talloze houtsoorten met verschillende eigenschappen waar een gitaar van gemaakt kan worden. Hoe duur of hoe goedkoop een bepaalde houtsoort is, heeft te maken met de bewerkbaarheid en beschikbaarheid. Zo is bijvoorbeeld basswood (lindehout) ruim beschikbaar en erg makkelijk te bewerken. Zodoende zijn veel goedkope elektrische gitaren ook van deze houtsoort gemaakt.
Houtsoorten die de klank van de gitaar op een positieve manier beïnvloeden zijn vaak zeldzamer en daarom veel duurder. Bij een elektrische gitaar wordt de klank ook voor een groot deel bepaald door de elektronica, zoals de pickups. Bij een akoestische gitaar luistert het nog wat nauwer allemaal.
Ook zijn sommige houtsoorten beter geschikt voor het bovenblad, en andere weer beter voor de zijkanten. Om goedkopere akoestische gitaren te produceren wordt vaak gebruikgemaakt van gelamineerd hout i.p.v. massief hout. De klank is beduidend minder maar het scheelt wel aanzienlijk is prijs.
De hardware van de gitaar
Ook bij de andere materialen van de gitaar kan een kwaliteits- en dus prijsverschil zitten. Onderdelen van ijzer zijn goedkoper dan bijvoorbeeld van roestvrijstaal. Ze gaan dan ook minder lang mee en zodoende kan een goedkope gitaar wel vaak meer en vaker onderhoud nodig hebben.
Bij elektrische gitaren kan ook het type brug invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Een simpele vaste brug is een stuk makkerlijker te produceren dan een meer complexere Floyd R.
Voor een beginner maakt alle hardware ook meer uit dan de houtsoorten. Zo kan een gitaar door goedkoper hout wel wat minder mooi klinken, maar goedkopere hardware slijt sneller en heeft grote invloed op bijvoorbeeld de stemvastheid van de gitaar. Om te leren spelen kan je gitaar beter goed spelen en goed gestemd blijven daarom is dit belangrijker dan het allermooiste geluid.
De afwerking van de gitaar
Een van de belangrijkste aspecten van een gitaar is hoe deze is afgewerkt. Dit maakt een groot verschil tussen een goed of een matig instrument en meestal dus ook in de prijs. Een betere afwerking kost nu eenmaal meer tijd, en er zijn betere materialen voor nodig.
De afwerking van bijvoorbeeld de frets kan een heel groot verschil maken in hoe fijn een instrument speelt. Voel maar eens langs de hals van een gitaar aan de uiteinden van de fretten. Bij een goede gitaar voelt dit glad aan, maar bij een slecht afgewerkte gitaar lijkt het vaak wel een kaasrasp.
Ook de kam is zo’n onderdeel wat een groot verschil uitmaakt. Goedkope kammen zijn niet precies ingezaagd omdat het op grote schaal en machinaal gebeurt. Ook is het goedkope materiaal vaak niet eens goed bewerkbaar. Bij een slecht gevijlde kam krijg je de snaren nooit lekker afgesteld en is de gitaar, zeker in combinatie met goedkope stemschroeven, snel ontstemd.
Het merk gitaar
Uiteraard, zoals bij alles, betaal je ook voor een merk. Grote merken, zoals bijvoorbeeld Fender, besteden veel geld aan marketing en dat moet allemaal terug worden verdiend. Zodoende zijn de goedkope series van een groot merk soms ook van mindere kwaliteit dan gitaren van een relatief onbekend merk, terwijl ze hetzelfde kosten of duurder zijn. Heel belangrijk dus om niet alleen op een merk af te gaan maar ook goed te letten op materialen, klank en afwerking!
Machinaal of handgemaakte gitaren
Eigenlijk is het best logisch: hoe meer er machinaal geproduceerd kan worden, hoe goedkoper het is. Een gitaar helemaal met de hand maken kost uren en uren. Helemaal bij een akoestische gitaar omdat die veel complexer zijn om te maken. Er worden dan ook maar weinig gitaren echt helemaal met de hand gemaakt, en bij de goedkoopste exemplaren komt er niet eens handwerk meer aan te pas.
Ook het land van produceren kan veel betekenen voor de prijs. Goedkope gitaren worden vaak geproduceerd in landen waar de (arbeids)kosten laag zijn. Zo zijn goedkopere exemplaren vaak gemaakt in landen als Indonesië en Korea, en de duurdere gitaren bijvoorbeeld in de USA.
Tweedehands gitaren
Neem ook eens een kijkje in onze grote collectie tweedehands gitaren. Een tweedehands muziekinstrument is een slimme en duurzame keuze! Vaak heb je voor veel minder geld een gitaar van veel betere kwaliteit. Al onze tweedehands muziekinstrumenten zijn met zorg afgesteld en in topconditie gebracht en uiteraard krijg je gewoon garantie op je tweedehands muziekinstrument!
Dus wat voor gitaar heb ik nodig?
Zoals we al in de introductie benoemden, is daar niet echt een eenduidig antwoord op te geven. Het is vooral ook budget-afhankelijk. Bij Music All In hebben we in elk geval een breed aanbod (elektrische) gitaren en alle expertise in huis om jou van een gitaar te voorzien die bij jouw doelen past en natuurlijk ook bij jouw budget. Kijk vooral rond op onze website op de gitaarafdeling en neem bij vragen contact met ons op viaklantenservice@musicallin.nl of whatsapp.
Leave a comment (alle velden verplicht)