Een elektrische gitaar aanschaffen
Het moment is daar: je gaat je eerste elektrische gitaar kopen! Misschien heb je al een akoestische gitaar en wil je nu voor elektrisch gaan, of wellicht wil je meteen beginnen op een elektrische gitaar. In beide gevallen zul je er snel achter komen dat het aanbod en de verschillen enorm zijn! Hoe maak je de juiste keuze tussen de uiteenlopende modellen en verschillende merken? En wat zeggen de enorme prijsverschillen? Met deze blog gaan we je helpen bij het maken van jouw keuze!
Waar te beginnen?
Misschien is het handig om eens in de winkel of online te kijken naar de gitaren die er zijn en eerst eens te bepalen wat je mooi vindt. Net als bij veel andere producten telt het uiterlijk nu eenmaal gewoon mee. Je kan een trui kopen van superieure kwaliteit, maar als je hem spuuglelijk vindt is de kans klein dat je hem zult dragen. Wat je mooi vindt kan verschillende oorzaken hebben. Misschien ben je gek van een artiest die op een bepaalde gitaar speelt, of ben je gek op een bepaalde muziekstijl waarbij je het uiterlijk van de gitaar mee associeert. Of misschien is het simpelweg wel de vorm of kleur die je mooi vindt. Koop in ieder geval geen gitaar waarvan de looks je niet aanstaan, je zult hem dan minder snel pakken en dat is natuurlijk niet de bedoeling!
Solid-body/hollow-body
Als je zo eens rondkijkt tussen al die gitaren valt je waarschijnlijk op dat er elektrische gitaren zijn met of zonder klankkast. Toen de elektrische gitaar ontstond had deze meestal ook nog een klankkast en was in feite niks meer dan een elektrisch versterkte akoestische gitaar. De klankkast was eigenlijk niet meer nodig en zorgde ook snel voor feedback. Hierdoor is het soms lastiger om er mee op te treden, zeker op een hard volume.
De solid-body gaf uitkomst. De body van zo’n gitaar is massief en bestaat uit één stuk of meerdere verlijmde delen. Hierdoor heb je nauwelijks of geen last van feedback en heb je ook meteen een zeer solide en handzame gitaar. Vandaag is de solidbody dan ook veruit de meest voorkomende elektrische gitaar.
De hollow-body’s bestaan echter ook nog steeds vanwege hun specifieke warme geluid en worden ook vaak jazzgitaren genoemd. Ook zijn er semi-hollowbodygitaren. Deze hebben een massieve kern met daaromheen een holle kast en zitten qua geluid meer richting de hollow-body maar hebben al een stuk minder snel last van feedback.
Als beginner is het waarschijnlijk het beste om voor een solid-body te gaan vanwege de handzaamheid en de geringe kans op feedback maar uiteraard komt het hier ook weer op smaak aan.
Wat kost een elektrische gitaar?
De vraag is eigenlijk vooral: wat wil of kun je uitgeven aan een elektrische gitaar? Je hebt tegenwoordig al een elektrische gitaar onder de 150 euro. Op deze gitaren kun je prima leren spelen maar als je iets meer kunt uitgeven dan zul je er zeker beter speelcomfort en een beter geluid voor terugkrijgen. Ook de is keuze uit de verschillende modellen groter. Een middenklasse elektrische gitaar kun je kopen voor een bedrag van ongeveer 300 tot 700 euro afhankelijk van de kwaliteit en het merk. Vanaf 700 euro tot enkele duizenden euro’s koop je een gitaar in de topklasse waar je misschien wel je hele leven op blijft spelen, maar als je net gaat starten is dat waarschijnlijk een stap te ver.
Verschillen
Wat kan allemaal nog meer het verschil maken bij een elektrische gitaar? Hieronder lichten we wat onderdelen uit die allemaal bijdragen aan het geluid of bespeelbaarheid van de elektrische gitaar.
Pickups
De pickups (elementen) zijn een soort microfoontjes die het geluid van de snaren omzetten in een elektrisch signaal. Deze zijn zeer belangrijk voor het geluid van je gitaar. En zijn veel verschillende soorten maar je kunt ze bijna allemaal onderverdelen in 2 groepen: single-coils (enkelspoelselementen) en humbuckers. (dubbelspoelselementen).
Toen de elektrische gitaar nog maar net was uitgevonden bestonden er alleen nog single coils maar in 1955 werd door een een medewerker van Gibson de Humbucker uitgevonden. Deze loste het probleem op van het ‘brommen’ (hummen) van de single-coil elementen.
Er ontstond ook een harder en voller geluid. Niet iedereen ervaart dit als prettiger dan het geluid van de single-coils dus daarom zijn zowel de enkel- als de dubbelspel elementen gebleven.
Houtsoort
Voor zowel de body, de hals en de toets van de gitaar worden verschillende houtsoorten gebruikt. Voor je uiteindelijke sound is het verschil daartussen misschien minder groot dan bijvoorbeeld het soort elementen maar het kan wel degelijk verschil maken. Ook kan een bepaalde houtsoort een gitaar zwaarder of juist lichter maken.
Bij beginnersgitaren wordt voor de body en neck meestal gebruik gemaakt van het goedkope basswood (Amerikaans Lindehout). Het is zoals gezegd goedkoop maar ook makkelijk te bewerken en licht van gewicht. De gitaren uit de midden- en topklasse worden meestal gemaakt van Alder (Elzenhout) en Ash (Essenhout) of soms Mahogany (Mahonie). Alder en Ash zijn erg vergelijkbaar en ontlopen elkaar qua sound niet veel, mahogany geeft vaak een wat dieper geluid met meer sustain.
Het fretboard of toets van de gitaar wordt meestal gemaakt van maple (Esdoornhout) of van Rosewood (Palissanderhout). Een lichtkleurige hals is meestal gemaakt van maple en klinkt over het algemeen wat helderder. Donkerkleurige halzen van rosewood geven een iets meer warme en donkere sound. Omdat rosewood zeldzaam aan het worden is worden er steeds meer andere houtsoorten gebruikt ter vervanging.
Brug
De brug van een gitaar kan een vaste brug zijn zoals bijvoorbeeld de Telecaster- modellen hebben, of een tremolo (beweegbare brug) zoals je meestal ziet bij Stratocasters. Een vaste brug geeft vaak wat meer sustain (noten klinken langer door) maar met een tremolo kun je door gebruik te maken van de bijbehorende tremolo-arm mooie vibratie-effecten geven aan je akkoorden.
Hals
In de meeste gevallen zit de hals van de elektrische gitaar aan de body geschroefd en dit geeft een zeer solide verbinding. Als de hals niet zit vastgeschroefd dan zit hij vastgelijmd net zoals bij de meeste akoestische gitaren. Een gelijmde hals zou een betere klankoverdracht geven en zo dus meer sustain maar is wel kwetsbaarder dan de geschroefde hals.
Radius
Bij de specificaties van de hals kom je de term radius tegen. De radius is de bolling van je fretboard. Oude gitaren hebben vaak een vrij bolle radius van bijvoorbeeld 7.25 inch. Het kan best lekker spelen maar om makkelijker te kunnen benden (snaren opdrukken) maken ze tegenwoordig de halzen meestal iets vlakker, 9,5 inch. Hoe hoger de radius, des te vlakker de hals dus. De dikte en ronding van de achterkant kan ook erg verschillen. Er zijn C-shapes, U-shapes, V-shapes etc. Het is een kwestie van uitproberen wat voor jou fijn speelt. Over het algemeen vinden beginners een wat dunnere hals wel makkelijker spelen dan een dikke ‘honkbalknuppelhals’
Conclusie
Zo nu weet je waar je zoal op kunt letten bij het kopen van een elektrische gitaar en kun je voor jezelf bepalen wat je belangrijke specificaties vindt. Ga vooral voor een gitaar die je mooi vindt en die je lekker vindt spelen dan zul je de gitaar sneller pakken om te oefenen. Kijk vast eens rond op onze website om uit te vinden wat je mooi vindt en in onze winkel zijn alle modellen te proberen. Ook beantwoorden wij daar graag alle vragen die je nog hebt. Tot ziens bij Music All In!
Leave a comment (alle velden verplicht)