Veel mensen zullen bekend zijn met het feit dat een gitaar en piano gestemd moet zijn voordat je ze kan spelen. Maar wist je dat dit ook bij een drumstel het geval is? Voor veel (beginnende) drummers is het een mysterie hoe dit in z’n werk gaat. Wij krijgen hier zo regelmatig vragen over dat we er een specifiek blog aan hebben gewijd. Lees dus snel hoe je jouw drumstel het beste speelklaar kunt maken.
Belang van goede drumvellen
Kwalitatief hoogwaardige drumvellen voor de toms en snaredrum zijn van essentieel belang voor de klank en toon. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten drumvellen: het slagvel (‘generator’) en het resonantievel (‘resonator’). Het resonantievel bepaalt mede de klank, terwijl het slagvel de toonhoogte, basisklank en de attack genereerd. Je zou de ketel en het resonantievel kunnen vergelijken met een versterker en een equalizer.
Instructie voor het stemmen van jouw drums
🥁#1 Plaats het resonantievel: Deze hoort aan de onderkant van de ketel, check dus goed welke kant dit is. Leg het vel op de ketel en voel met een draaiende beweging waar het vel tegen de rand van de ketel de minste weerstand biedt. Leg vervolgens de spanrand op het vel en draai de spanschroeven aan met je duim- en wijsvinger. Let op: draai de schroeven eerst handvast, draai ze pas met een drumsleutel vast als het helemaal goed op de ketel ligt.
🥁#2 Draai de spanschroeven kruislings meermaals rond: Hiervoor heb je idealerwijs twee stemsleutels nodig. Herhaal dit proces tot alle schroeven in totaal driemaal zijn rond gegaan. Oude vellen zullen overigens wel eerder op spanning zijn. Het is essentieel dat je dit gelijkmatig uitvoert, zodat het vel langzaam wordt uitgerekt en mooi rond de ketel zit.
🥁#3 Sla op het vel: Hoor je een helder geluid? Super! Dan kun je verder. Is het geluid vervormd? Draai de spanschroeven dan nog eens een halve slag en probeer het nogmaals.
🥁 #4 Nu begint het echte stemmen: Plaats de ketel op een dempende en zachte ondergrond. Tik zachtjes ongeveer 3 cm van de rand op het vel bij alle spanschroeven. Luister goed en zorg dat de resonantie hetzelfde klinkt bij elke spanschroef. Het vel rekt zich nog op, dus na 24 uur zal deze spanning en resonantie wellicht weer anders zijn.
🥁#5 Tijd voor het slagvel: Dit vel bepaalt de toon en attack van jouw (snare)drum. Plaats de ketel wederom op een dempende en zachte ondergrond. Plaats het vel zoals je ook gedaan hebt bij het resonantievel. Indien je slagvel een lijmrandje heeft, zet dan een beetje druk zoals je bij een hartmassage zou doen. Maak je geen zorgen als het vel kraakt want dat hoort zo, op die manier hecht het slagvel zich aan de ketel.
🥁#6 Draai de schroeven weer aan: Luister goed na elke kwartslag draaien of de toon helder klinkt en de resonantie bij elke schroef gelijk is.
🥁#7 Check de verhouding tussen het resonantievel en slagvel: Check of je de perfecte toon kunt halen voor jouw drumsessie. Is dat nog niet het geval? Draai dan ofwel het resonantievel of het slagvel bij. Je zult uit ervaring merken wat de ideale resonantie en toon is voor jouw (snare)drum en die na oefening ook steeds sneller kunnen bereiken.
Het effect van het dempen van drumvellen
Als je de resonantie en het geluidsniveau van jouw drum wilt aanpassen, zou je ervoor kunnen kiezen om een drumvel te dempen. Zo hebben de buren bijvoorbeeld minder last van al jouw speelsessies. We adviseren dat je hierbij gebruik maakt vandempringen, gel ofbuiten dempers. Het gebruik van ducttape gebeurd ook vaak. Maar dit kunnen we niet aanraden, omdat dit niet alleen de resonantie dempt, maar ook de klank van jouw drumvel aanpast. Natuurlijk blijft het je eigen smaak en je eigen drumkit, maar wees gewaarschuwd.
🥁 Ontdek ons grote aanbod aan drumvellen of specifiek snaredrumvellen!
Heb je behoefte aan een persoonlijk advies over het stemmen en afstellen van jouw drumstel? Of wil je graag weten welk merk drumvellen het beste bij jouw ambities als muzikant passen?
Neem dan contact met ons op!
Via e-mail: klantenservice@musicallin.nlBel:+31713615698
Of kom langs in onze winkel!
Leave a comment (alle velden verplicht)