z

COVID-19 Update: We're still here and ready to help! Check out our extended service. Read more ...

Order the most beautiful ukuleles

Shop for the most popular western guitars

Go directly to guitar strings and order online

z

Free shipping from €49.95

Order all keyboards directly online

NORD: the most popular piano on stage

Beautiful collection of more than 60 pianos and 25 grand pianos

z

Free shipping to EU from €99.95

z

Free shipping to EU from €99.95

Choose from a variety of handmade violins

Rosin for string instruments. Order online easily

Practice in silence. View all electric violins

z

Free shipping to EU from €99.95

z

Free shipping from €99.95

Hoe stem ik mijn ukelele?

Ukelele stemmen

Zoals bij de meeste snaarinstrumenten is het ook voor de ukelele belangrijk dat je hem regelmatig stemt. Door temperatuurschommelingen, vervoer of gewoon door er veel op te spelen kan het instrument minder zuiver gaan klinken en zal je hem dus moeten stemmen. Maar hoe stem je een ukelele eigenlijk? In deze blog leggen we je uit hoe je dat doet en in welke noten een ukelele gestemd is. 

Kop ukelele met de notennamen

De juiste stemming

De standaard stemming op een ukelele van boven naar beneden is G - C - E - A (Een C6 of Am7 akkoord). Dit geldt voor de standaard stemming op een sopraan-ukelele, wat eigenlijk de meest voorkomende is, maar ook bij de concert-ukelele wordt deze stemming meestal gebruikt. Alternatieve stemmingen zullen we later in deze blog ook behandelen. 

 

Re-entry stemming

Wat opvalt bij een ukelele is dat de bovenste snaar hoger gestemd staat dan de snaar die daaronder ligt. Als je bijvoorbeeld al (bas)gitaar speelt dan is dat wel een beetje vreemd. Je bent dan namelijk gewend dat de snaren van boven naar beneden van laag naar hoog gaan in stemming.

De zogenaamde re-entry stemming is voor ukelele juist heel gewoon. Net zoals bij bijvoorbeeld de luit of de vijfsnarige banjo. Bij de ukelele klinkt alleen de onderste snaar nog hoger dan de bovenste snaar. De hoge G-snaar geeft bij de ukelele een extra sprankelend geluid wat juist zo typerend is voor de ‘uke’.

Bij grotere tenor of soms bij concert-ukeleles wordt vaak wel gekozen voor een lage G. Bij een ukelele snaren-set staat dan ook aangegeven dat er een ‘low G’ in zit. 

 

Stemapparaat

Nu je weet in welke noten de snaren gestemd moeten worden komen we op het stemmen zelf. Het makkelijkste is om dat te doen met een stemapparaat (tuner). Er zijn verschillende stemapparaten maar de ‘clip-on’ die je tegenwoordig veel ziet is de beste optie. Deze kun je op de kop van de ukelele zetten en zo vangt hij heel goed de trillingen van de ukelele op. Zodoende kun je heel zuiver stemmen en heb je geen last van omgevingsgeluid. Als je geen clip-on hebt kun je natuurlijk ook stemmen met een ‘ouderwets’ stemapparaat of met een stem-app op je smartphone. Voor nog meer informatie over tuners kun je de blog 'Hoe werkt een stemapparaat?' lezen. Hieronder lees je hoe je in zes simpele stappen je ukelele stemt

Tuner stemapparaat clip on voor gitaar of ukelele

 

Stemmen in zes stappen:

  1. Pak je stemapparaat en zet deze aan. Als je een clip-on stemapparaat hebt zet je hem op de kop van de ukelele.
  2. Controleer of het stemapparaatje op de goede modus staat. Je kiest voor de C van chromatisch of de U van ukelele. (Het stemapparaatje kan o.a. meestal ook G (guitar) B (Bass) of V (violin) aangeven.)
  3. Sla een snaar aan en en kijk wat het stemapparaat aangeeft. Je begint meestal met de bovenste snaar, het stemapparaatje moet nu dus een G aangeven. Als je het nog niet hebt gezien maar het geluid afsterft sla je de snaar gewoon opnieuw aan.
  4. Geeft het stemapparaat de juiste noot aan? Mooi! Dan alleen nog finetunen. Het wijzertje van de tuner moet precies in het midden komen te staan. Als hij iets meer naar links staat zul je de snaar iets strakker moeten draaien, je draait de stemknop van de desbetreffende snaar dan linksom. Sla eerst de snaar aan en draai dan. Als het goed is hoor je nu de toon hoger worden. Als de toon lager wordt moet je dus de andere kant op draaien. Als de wijzer precies in het midden staat is de snaar goed gestemd. Vaak geeft het stemapparaat dan ook een andere kleur weer of laat een geluid horen. Als de wijzer teveel naar rechts staat zul je de snaar dus de andere kant op (losser) moeten draaien zodat de toon lager wordt.
  5. Geeft het stemapparaat een andere noot aan? Geen paniek! Dan moet je eerste de snaar zoveel strakker of losser draaien tot je de juiste noot ziet verschijnen. In het onderstaande schema zie je welke kan je moet opdraaien als je een bepaalde noot ziet staan. Net zo lang totdat je de juiste noot hebt gevonden. Daarna finetunen! Let op: als de snaar heel erg strak staat of juist extreem los hangt gaat er iets niet goed. Je moet dan eerst even de snaar op ‘normale’ spanning draaien voordat je verder gaat met stemmen.
  6. Als de snaar goed gestemd staat herhaal je de stappen vanaf stap drie voor de overige snaren.

Tabel voor omhoog of omlaag stemmen

 

Controleren van de stemming

Nu je alle snaren hebt gestemd is het tijd om te checken of het goed gegaan is. Speel één of meerdere akkoorden om te horen of ze goed klinken. Klinken ze toch nog niet helemaal zuiver? Loop dan alle snaren nog even na. Als je flink aan een snaar hebt moeten draaien of als de snaren net nieuw zijn is de kans groot dat je een paar keer opnieuw moet stemmen voordat de snaar goed gestemd blijft staan. Bij nieuwe snaren kun je ook even voorzichtig wat aan de snaren trekken zodat ze een beetje uitgerekt zijn en daarna ook beter gestemd blijven. 

Vrouw speelt ukelele

Blijf je ukelele daarna ook met enige regelmaat stemmen. Eigenlijk altijd voordat je gaat spelen is het goed om even te checken of het instrument nog wel helemaal zuiver gestemd is. 

 

Andere stemmingen

Als je een sopraan-ukelele hebt en pas net bent begonnen met spelen dan is het verstandig om gebruik te maken van de standaard stemming. Als je een ander formaat ukelele hebt zoals bijvoorbeeld een tenor dan is een andere stemming misschien wel handig. Ook als je al wat langer speelt kun je eens experimenteren met andere stemmingen. Weet dan wel dat je geen één akkoord nog hetzelfde kunt pakken!

Hieronder en schema met de standaard- en meest voorkomende alternative stemmingen. De cijfers achter de noten geven het juiste octaaf aan, deze zou je kunnen controleren op een piano.

Standaard- en alternatieve stemmingen voor de ukelele

* Je hebt hier wel de juiste snarenset voor sopraan- of concertukelele nodig.

** Je hebt hier wel een snarenset met 'low G' nodig.

De guitalele staat eigenlijk precies als een gitaar gestemd maar dan een kwart hoger. (Zoals een gitaar met de capo op de vijfde fret.) De bariton staat gestemd als de onderste vier snaren van de gitaar. De basukelele staat precies zo gestemd als een basgitaar.

Mocht het toch niet lukken kun je altijd even bij ons in de winkel om hulp vragen! Onze medewerkers laten je graag nog even zien hoe het moet en kunnen ook altijd helpen met snaren vervangen of het afstellen van je ukelele.

 

In deze video laten we je zien hoe je simpel je ukelele stemt in de G-C-E-A stemming.

 

 

Search

z