🎸 Dit zijn de mooistetweedehands muziekinstrumenten van deze maand

Bestel gemakkelijk de mooiste ukulele's

Shop voor de populairste western gitaren

Ga direct naar gitaarsnaren en bestel snel online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Nieuw: de Roland LX digitale piano's

Bezoek onze Piano & Vleugel showroom in Noordwijk

Bestel alle keyboards direct online

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Kies uit verschillende handgemaakte violen

Hars voor strijkinstrumenten. Bestel eenvoudig online

Oefen in stilte. Bekijk elektrische strijkinstrumenten

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

z

Gratis verzending vanaf € 49,95

Wij kopen jouw gebruikte instrument

Bekijk alle tweedehands gitaren

Bekijk alle tweedehands instrumenten

Een Jazz Bass of een Precision Bass: welke kies je?

  • 3 Read time

De bekendste basgitaren ter wereld zijn de Fender Jazz Bass en de Fender Precision Bass. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee basgitaren? Is de ene beter dan de andere? Welke is het meest geschikt voor jou? In deze blog nemen we de twee iconische basgitaren onder de loep en kijken naar de verschillen en overeenkomsten van de J- en P-Bass.

 

De overeenkomsten tussen de Jazz Bass en Precision Bass.

De basgitaar die in 1951 als eerste op de markt kwam is de Precision Bass. Later in 1960 werd de Jazz Bass geïntroduceerd. Beide gitaren zijn technisch zo’n beetje hetzelfde opgebouwd en gebruiken ook dezelfde houtsoorten. Voor de body van de basgitaar wordt elzenhout gebruikt. Elzenhout of ‘alder’ geeft een mooie ronde, volle klank.

Jazz- en Precision Bass Fender

Er zijn ook J- en P-bassen die essenhout (ash) gebruiken. Essen geeft meestal een iets helderder en feller geluid. Beide bassen hebben net als de Tele- en Stratocaster elektrische gitaren een geschroefde hals van esdoornhout (maple). De toets is ook van esdoorn of van het donkere palissanderhout dat beter bekend staat als ‘rosewood’.

 

De body’s van de Fender P- en J-Bass

Als we kijken naar de uiterlijke verschillen van de twee bassen dan valt als eerste waarschijnlijk de vorm van de body op. Het verschil is niet megagroot, maar waar de Precision eigenlijk dezelfde vorm heeft als de Fender Stratocaster elektrische gitaar, heeft de Jazz Bass een afgeschuinde achterkant waardoor hij een eigen unieke vorm heeft. Voor de sound zal dit niet veel uitmaken dus qua vorm zal het neerkomen op je eigen smaak.

 

Verschillende Pick-ups

Het tweede wat opvalt is dat de twee basgitaren verschillende pick-ups (elementen) bevatten. De Precision Bass heeft normaalgesproken één split single-coin element. Door het enkelspoels element in tweeën te delen is het een stuk stiller en heb je minder last van buzz. Het element geeft een stevige, krachtige sound en is uitermate geschikt voor het stevigere werk.

Fender Jazz Bass

Een Jazz Bass maakt gebruik van twee single-coil elementen. Eentje is ongeveer op dezelfde plek als het element van de Precision geplaatst. Het andere element zit veel meer richting de brug van de basgitaar voor een meer heldere en snijdende sound. Basgitaristen die graag slappen kiezen hierdoor ook vaal voor de Jazzbass. Door de twee elementen te combineren of ze juist los van elkaar te gebruiken ontstaan er meer mogelijkheden qua klankkleur dan bij een basgitaar met maar één pick-up.

Verschillende halzen

Een ander verschil tussen de Precision en de Jazz is de breedte van de nek. De Precision heeft een bredere topkam dan de Jazz Bass. Bij de Jazz is de topkambreedte 38 mm breed.

Fender Bass

 

 

Bij de Precision zit die breedte tussen de 41,3 en 44,5 mm. Het verschil lijkt niet zo groot maar kan voor het speelgevoel veel uitmaken. Als de keuze hiervan afhangt zul je dit dus moeten ervaren door erop te spelen.

 

Kies je een Precision- of een Jazz Bass?

Omdat de ene niet beter is dan de andere zul je de keuze moeten baseren op het bovenstaande. Het komt dus vooral neer op een kwestie van smaak of waarvoor je de gitaar wilt inzetten. De Jazzbas lijkt iets meer geschikt voor het fijnere en meer allround werk terwijl de Precision zich beter lijkt te lenen voor het meer stevige werk.

Fender Jazz Bass

Echter zie je beide modellen in alle muziekstijlen terug omdat de keuze ook zwaar afhangt van wat bassisten fijner vinden spelen of mooier vinden. Hoewel de Jazzbas veelzijdiger lijkt door de twee elementen wordt de uiteindelijke sound door veel meer dingen bepaald zoals de gitaarversterker of je speelstijl. “Sound komt uit je vingers’ hoor je vaak en is deels zeker waar. Beide basgitaren zijn in ieder geval breed inzetbaar dus kies vooral wat je het mooiste vindt en het lekkerste vindt spelen.

 

De twee modellen uitproberen

Als je de twee verschillende modellen eens wilt uitproberen dan kan dat natuurlijk in onze muziekwinkel in Noordwijk. Wij hebben een ruime collectie Jazz- en Precisionbassen hangen en onze gitaarexperts staan klaar met advies zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Uiteraard staat de koffie klaar!

1 Comment

Lion Bovelander

Lion Bovelander

February 11, 2023

Duidelijk artikel. Ik kom volgende week langs om de bassen uit te proberen. Benieuwd of jullie ook de players fender hebben.

Groete
Lion

Leave a comment (alle velden verplicht)

Comments are manually approved before they become visible.

Zoeken

z