De meeste mensen die beginnen met gitaar spelen beginnen met een akoestische gitaar. Elektrische gitaar wordt vaak als een volgende stap gezien. Ook wordt vaak door leraren aangeraden om met een akoestische gitaar te beginnen. Of dit ook noodzakelijk is, en wat voor jou als startende gitarist de beste keuze is onderzoeken we in deze blog.
Wat bepaalt de keuze tussen akoestische- en elektrische gitaar?
Als je puur geïnteresseerd bent in akoestisch gitaar dan is de keuze natuurlijk snel gemaakt. Maar als je zowel akoestisch als elektrisch gitaarspelen leuk lijkt dan is de keuze natuurlijk een stuk lastiger. Of je wilt eigenlijk graag elektrisch gitaar spelen maar je hebt gehoord dat je beter op een akoestische gitaar kunt beginnen… Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van elektrische en akoestische gitaren en of beginnen op akoestisch wel zo noodzakelijk is als dat er vaak wordt beweerd.
Voor- en nadelen akoestische gitaren
Er zijn twee soorten akoestische gitaren: de klassieke of ‘Spaanse’ gitaar en de western gitaar. De klassieke gitaar heeft vrijwel altijd dezelfde klassieke gitaarvorm en heeft als belangrijkste kenmerk dat hij bespannen is met nylon snaren. De gitaren klinken erg warm en worden vooral gebruikt voor klassieke muziek en flamenco.
De westerngitaar heeft stalen snaren en klinkt wat feller en helderder. Deze gitaren worden gebruikt voor blues, country en vrijwel alle popmuziek. Als je al weet dat je met akoestische gitaar wilt starten dan sta je misschien nog voor de keuze of je een klassieke of een westerngitaar wilt aanschaffen. In dat geval kun je blog ‘koopgids voor akoestische gitaar’ eens doorlezen om je te helpen bij deze keuze.
In deze blog gaan we verder in op de voor- en nadelen van de akoestische gitaar in het algemeen.
Voordelen van de akoestische gitaar
- Eenvoudig opstarten en mobiel: Bij een akoestische gitaar is het grote voordeel dat je meteen aan de slag kunt. Je hebt alleen de gitaar nodig en je kunt gaan spelen, terwijl je bij een elektrische gitaar ook nog een gitaarversterker en een gitaarkabel nodig hebt. Zodoende ben je ook afhankelijk van een stroompunt om de versterker aan te sluiten, terwijl je met je akoestische gitaar ook gewoon midden op het strand of bij een kampvuur kunt gaan zitten.
- Goedkoop: Akoestische gitaren voor beginners zijn vaak goed betaalbaar. Er zijn ook wel goedkope elektrische gitaren, maar je zit dan natuurlijk nog met de aanschaf van de gitaarversterker en accessoires.
- Goede training voor je vingers: in veel gevallen is het spelen op een akoestische gitaar iets zwaarder dan op een elektrische gitaar. Het voordeel hiervan is dat je vingers goed worden getraind en de overstap van akoestisch naar elektrisch vaak eenvoudig is als het gaat over het indrukken van de snaren. Als je alleen elektrische gitaar hebt gespeeld kan het indrukken van de snaren op een akoestische gitaar als vrij zwaar worden ervaren.
Nadelen van de akoestische gitaar
- Lastiger te bespelen: Elk voordeel heeft zijn nadeel: het kan als beginner ook demotiverd werken als het moeilijk is om de snaren in te drukken en een fatsoenlijk geluid uit je gitaar te krijgen. Dit geld trouwens vooral voor de stalen snaren van een westerngitaar. De nylon snaren van een klassieke gitaar zijn een stuk makkerlijker in te drukken, deze gitaar heeft echter weer een veel bredere hals plus de snaren van de gitaar zijn vaak wat hoger boven de gitaarhals gespannen wat het ook weer wat lastiger maakt om te bespelen.
- Technieken zijn moeilijker: als het gaat om melodieën of solo’s dan is een elektrische gitaar daar echt voor gemaakt, terwijl een akoestische gitaar toch meer bedacht is als begeleidingsinstrument. Uiteraard kan het wel, maar technieken als bijvoorbeeld ‘benden’ of ‘hammer on’ zijn lastiger door de hogere snaarspanning en de actieradius van de gitaarhals.
- Volume: de klankkast van een akoestische gitaar versterkt het geluid van de snaren heel mooi en natuurlijk, maar het volume is vrij beperkt. Als je met meerdere mensen samenspeelt dan is het vaak lastig om hoorbaar te zijn. Gelukkig is dit ook op te lossen met een elektrische akoestische gitaar. Deze je aansluiten op een daarvoor geschikte gitaarversterker of een geluidsinstallatie.
- Minder variërende geluiden: de akoestische gitaar heeft maar één geluid terwijl je bij een elektrische gitaar eindeloos kunt varieren met verschillende gitaareffecten.
De voor- en nadelen elektrische gitaar
Tijd om ook eens te kijken naar de voor- en nadelen van de elektrische gitaar, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken!
Voordelen van de elektrische gitaar
- De optie om een hoofdtelefoon te gebruiken.Het doseren van het volume van de elektrische gitaar is een groot voordeel als je veel aan het oefenen bent. Je kunt het geluid van de gitaarversterker erg zacht zetten of zelfs met een hoofdtelefoon op oefenen zodat niemand last van je hoeft te hebben als je voor de zoveelste keer Wonderwall aan het oefenen bent...
- Verschillende sounds maken: we bespraken het hierboven eigenlijk al als nadeel van de akoestische gitaar. Op de elektrische gitaar is een groot voordeel dat je met talloze verschillende gitaareffecten eindeloos kunt variëren met gitaarklanken. Als je bijvoorbeeld graag een metal nummer wilt oefenen is het natuurlijk ook wel lekker als je flink kunt scheuren met je gitaar.
- Makkelijk in een band spelen:als je graag zo snel mogelijk in een band wilt spelen is de elektrische gitaar erg makkelijk. Je kan qua sounds alle kanten op en door het gebruikmaken van de gitaarversterker ben je ook goed hoorbaar! Met een akoestische gitaar kom je namelijk niet snel boven het geluid van een drumstel uit.
Nadelen van de elektrische gitaar
- Redelijk prijzig: vanwege het moeten aanschaffen van een gitaarversterker en gitaarkabel ben je vaak wat duurder uit dan bij een akoestische gitaar. Wel zijn er vaak mooie beginnerssets verkrijgbaar.
- Moeilijker overstappen op een akoestisch gitaar:omdat het indrukken van de snaren van de elektrische gitaar meestal een stuk lichter is dan bij een akoestische gitaar, kan het best tegenvallen om op een akoestische gitaar te spelen als je het gitaarspelen op een elektrische gitaar hebt geleerd.
- Minder mobiel:omdat je altijd een versterker en dus ook een stroompunt nodig hebt is een elektrische gitaar niet echt geschikt om bijvoorbeeld op vakantie bij het kampvuur te spelen.
Waar kies je nu uiteindelijk voor: een elektrische of akoestische gitaar?
Het is vooral belangrijk om te bedenken waar je de gitaar het liefst voor wilt gebruiken, en wat voor een soort muziek je wilt gaan spelen. Uiteraard sluiten de twee gitaren elkaar niet uit, en het beginnen op de één of ander is ook niet per se goed of slecht. Ja, de overstap van elektrisch naar akoestische kan wat zwaarder zijn, maar dat wil echt niet zeggen dat het dan helemaal niet lukt. Ook hier ben je snel genoeg weer aan gewend.
Mocht je dus heel graag op elektrische gitaar willen beginnen, doe dat dan gerust. In dat geval zal dit het meest motiverend werken en is de kans dat je het oefenen volhoudt ook het grootst. Je hoeft dan echt niet tegen je zin in op een akoestische gitaar te beginnen ook al heb je dat advies misschien ergens gekregen.
Als je echt twijfelt tussen akoestisch en elektrisch dan is het handig om de voor- en nadelen nog eens goed door te nemen en tegen elkaar weg te strepen. Welke voor- en nadelen wegen voor jou het zwaarst? Misschien ook goed om te bedenken waar gitaristen/artiesten waar je fan van bent op spelen. Of welke nummers je graag zou willen kunnen en of deze met akoestische of elektrische gitaar worden gespeeld.
Elektrische en akoestische gitaren uitproberen
Het is misschien een goed idee om beide gitaren eens te ervaren als je erg twijfelt tussen de akoestische en elektrische gitaar. Bij Music All In Noordwijk kun je alle modellen naar hartenlust uitproberen, of gewoon eens bekijken en vasthouden als je zelf nog niet speelt. Onze professionele en ervaren winkelmedewerkers kunnen je nog veel meer vertellen over akoestische- en elektrische gitaren en je uiteraard ook laten horen hoe ze klinken.
Tweedehands gitaren
Je hebt je keuze tussen elektrische en akoestische gitaar gemaakt! Maar nu moet je er nog eentje uitzoeken... Bij muziekwinkel Music All In hebben we een enorme collectie met zowel akoestische als elektrische nieuwe gitaren, maar ook hebben we altijd een uitgebreide collectie tweedehands muziekinstrumenten. Een tweedehands gitaar kan een duurzame en goedkope keuze zijn. Je hebt vaak voor hetzelfde geld een kwalitatief betere gitaar!